top of page
Search
  • Writer's pictureLinda

Je mag er zijn

Denk jij wel eens: Wie ben ik nou helemaal? Mag ik er wel zijn? Ik ben niks waard. Ik ben teleurstellend. Zij is mooier dan ik, zij weet meer dan ik, zij heeft meer vrienden dan ik, zij is veel beter dan ik, zij, zij, zij....


En jij? Doe jij er dan niet toe?


Er zijn heel veel vrouwen die door nare ervaringen uit het verleden een verkeerd beeld van zichzelf hebben gekregen. Dit kan zo gegroeid zijn door bijvoorbeeld kwetsende uitspraken van je ouders of je partner, kritiek op de werkvloer, gepest op school of doordat er te hoge eisen aan je werden gesteld. Het is wetenschappelijk bewezen dat er 10 positieve woorden nodig zijn om 1 negatief woord weer recht te zetten, en bij hooggevoelige mensen kan dit zelfs 50 positieve woorden tegenover 1 negatief woord zijn.


Woorden hebben een enorme impact. Zo groot dat jouw zelfbeeld kan gaan veranderen en je jezelf dus ook negatieve kritiek gaat geven. Als je in de spiegel kijkt zie je alleen maar die lelijke sproeten, of die grote neus, of die dikke buik. Als je de reclames ziet op tv of internet zie je allemaal perfecte mensen en voel je jezelf steeds kleiner worden. Ook op werk hebben andere mensen altijd slimmere opmerkingen dan jij en voel je jezelf dom. Je hebt je de woorden die vroeger over je uitgesproken zijn eigen gemaakt en zit gevangen in negatieve gedachten.


Je zet alles op alles om er iets aan te doen. Je werkt harder en wordt leidinggevende, je eet gezonder en draagt maatje 36, je zorgt ervoor dat vrienden een goede tijd met je hebben en je nooit een verjaardag vergeet. Maar niets helpt. Niets vult de leegte. Niets maakt dat het knagende stemmetje stopt. Je blijft jezelf neerhalen.


Wist je dat er door een negatief zelfbeeld ook serieuze klachten ontstaan als angststoornissen, depressie, eetstoornissen en andere lichamelijke en geestelijke klachten? Je kunt er nog zo goed en gezond uit zien, maar als je dat zelf niet kunt zien doordat jouw zelfbeeld vertekend is zal je niet gelukkig zijn. Je bent nooit goed genoeg in jouw ogen. En dus blijf je vechten, blijf je je best doen, blijf je streven en ondertussen wordt je ongelukkiger, depressiever en heb je het idee dat niemand je moet.


Laat me je bemoedigen. Ik wil je graag 10 uitspraken mee geven waarmee jij telkens 1 van de negatieve woorden die over jouw leven zijn uitgesproken kunt weerleggen. Denk aan een woord, dat veel negatieve impact heeft op jouw leven. Zet daar nu het volgende tegenover en spreek het hardop uit:


Ik ben geliefd

Ik ben waardevol

Ik ben kostbaar

Ik ben genoeg

Ik ben kunstig tot in detail gemaakt

Ik mag schitteren en stralen

Ik ben moedig

Ik ben sterk en krachtig

Ik ben mooi

Ik mag er zijn


Wees je ervan bewust dat je gedachten iets met je doen. Zodra er iets gebeurt, of er iets gezegd wordt, heb je daar gedachten over. Door die gedachten ontstaat een gevoel, vanuit gevoel ontstaat gedrag en dat gedrag heeft weer gevolgen. Je bent dus volgens dit G-denken in staat jouw gevoel te veranderen, want gevoel ontstaat pas na gedachten. Deze theorie is uitgedacht door gedragstherapeut Albert Ellis (1913-2007) en bleek een revolutionaire doorbraak in herstel van veel psychische en lichamelijke klachten. Jouw gevoel ontstaat dus niet door wat je hebt mee gemaakt, maar door hoe jij dénkt over de situatie die je hebt meegemaakt.


Ik wil je uitdagen om hierover na te denken en positieve gedachten over jezelf te hebben, zoals de oefening hierboven, en het positieve gevoel toe te laten dat je daarvan krijgt. Dan zul je ook steeds beter in staat zijn om te gaan handelen vanuit dat positieve gevoel. Oefen jezelf in het waken over je gedachten. Want jij mag er zijn!


Vind je het lastig je gedachten om te buigen? Zou je graag willen dat iemand je zou kunnen helpen om die gedachtenpatronen te doorbreken? Wil jij een positiever zelfbeeld? Neem contact met me op, want ik ben er voor jou.


Mail naar info@lindacoaching.net voor meer informatie of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

www.lindacoaching.net


37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page