top of page
Search
  • Writer's pictureLinda

In 3 stappen stress verminderen

Updated: Aug 13, 2021

Vakantie! Altijd een heerlijke tijd om even te relaxen, uit te rusten en niks te doen. Soms lukt het om even te reflecteren op het afgelopen jaar en goede voornemens te maken voor het jaar dat voor je ligt. Maar als het erg druk is geweest, dan toch het liefst even helemaal niks. Vooral niet denken aan de dag dat je weer aan het werk moet.Maar wat als het niet wil lukken om je gedachten stop te zetten? Wat als je op vakantie bent, graag wilt relaxen, maar je gedachten toch telkens naar je werk afdwalen en je er nu al tegen op ziet om weer te moeten beginnen?


Het maakt dat je niet volledig van je vakantie kunt genieten en er een knagend gevoel in je blijft hangen. Je probeert het wel, je vertelt jezelf dat je moet genieten, dat je nu even niks hoeft, maar het voelt niet zo. Je lijf krijgt geen rust en je hoofd krijg je niet stil. Je gedachten blijven malen.


Afgelopen week hoorde ik een sportcoach op tv zeggen over de Olympische sporters: "Ze trainen continue op hoog niveau, maar moeten niet vergeten te ontspannen op hoog niveau. Want tegenover grote inspanning moet ook een grote ontspanning zijn om het vol te kunnen houden." Dit is precies de spijker op zijn kop, maar niet alleen voor Olympische sporters. Dit geldt voor iedereen die grote inspanningen levert, of dit nu in sport, op werk, in het gezin of op school is of een combinatie van al die dingen. Als je continue druk voelt, of spanning hebt over iets waar je niet gemakkelijk afstand van kunt nemen, geeft dat een hoge mate van stress. De klachten nemen toe; minder energie, sneller geïrriteerd of emotioneel, vergeetachtigheid, slaapproblemen, hoofd-, nek-, rugpijn, somberheid. Met deze signalen geeft je lichaam aan dat het tijd is voor meer rust en ontspanning en dat het tijd is om dingen anders aan te gaan pakken.


"Maar hoe dan?", vraag je je misschien af, want je bent toch op vakantie en dat is dat ontspanning? Dat klopt, maar als je lichaam maanden of misschien wel jaren lang in een overlevingsstand heeft gestaan is dat niet met een of twee weken opgelost. Er moet structureel iets veranderen. En de eerste stap is erkennen dat de druk te hoog is en de motivatie hebben om er iets aan te veranderen. Met de juiste motivatie gaat het je namelijk ook lukken om een omslag te maken.


Om stress te verminderen kun je nu al beginnen met de volgende 3 dingen. Nu? Ja, juist nu. Vanuit je luie vakantiestoel.

Stap 1: Probeer eens een overzicht te maken van jouw situatie. Waar krijg jij energie van? Waar wordt je blij van? Schrijf eens zoveel mogelijk dingen op die jij echt leuk vind. Leg je lijstje ergens neer of sla het op in je telefoon en vul het elke dag aan zodra je weer iets bedenkt. Er is geen limiet. Het is jouw "feel good list".

Stap 2: Schrijf ook op wat jou bezig houdt. Wat is het dat jou druk en spanning geeft? Waarom zie je al weer op tegen de eerste werkdag? Beschrijf eens specifieke gebeurtenissen, situaties. Welk gevoel heb je daarbij, wat doet het met jou? Wat kost jou energie?

3. Leg beide lijstjes eens naast elkaar en kijk eens goed. Doe jij de dingen die je energie geven? Of geef je teveel energie aan dingen die misschien niet aan jou besteed zijn? Kost het je teveel?

Bedenk dan wat je nu al zou kunnen doen om bepaalde dingen die je veel energie kosten te gaan minderen, of uit te besteden, of zelfs los te laten. Praat erover met je partner of met een goede vriend(in). Probeer eens letterlijk voor je te zien hoe het zou zijn als je de energievreters niet meer zou hebben in jouw leven. Hoe zou dat voelen?


Heb je jouw lijstjes voor je liggen en zie je dat er iets moet veranderen? Wil je die verandering ook heel graag in gang zetten, maar weet je niet goed hoe? Dan wil ik je daar graag bij helpen.


Leer om je ballast los te laten, zodat jij kunt gaan vliegen. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via info@lindacoaching.net

40 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page